sreda, 5. september 2007

Šolsko obdobje 1

Kot trinajstletnik se je vpisal na ljubljansko Obrtno šolo , ki je imela sijajen oddelek za umetnost. Nanj pomembno vplivajo profesorji - vsi priznani umetniki - France Kralj, Ivan Repić , Gojmir Kos , Saša Šantl . Po njegovih besedah mu je prof. Repič vcepil ljubezen do materijala , prof. Kralj svobodno koncepcijo kompozicije in '' kontrapunkt '' oblik , ploskev in linij . Velikokrat je hodil v galerijo oziroma gipsoteko , kjer je študiral in risal . Šolanje je zaključil v treh letih in se s sedemnajstimi leti podal v Zagreb . Leta 1929 je bil sprejet na zagrebško akademijo za likovno umetnost , kjer v tem času študira kar nekaj znanih slovenskih slikarjev (Zoran Mušič , Nikolaj Omerza , Marij Pregelj , Maksim Sedej .) Profesor Kršinić ga je seznanil s skrivnostmi dobre skulpture , profesor Babić pa s konstrukcijo in mehaniko telesa . Večkrat je omenjal , da so ta čarobna leta vendarle bila izjemno težka , saj je brez denarnih sredstev večkrat gladoval in zelo težko preživel . Po vrnitvi v Ljubljano se je dodatno izobraževal . Dve leti je prebil v ataljeju kiparja Ivana Zajca , nadaljni dve leti v ataljeju kiparja Franceta Goršeta . Nato tri leta pri Franu Tratniku , dve leti pri Mateju Sternenu in nekaj časa pri samemu Matiji Jami .
Svoje znanje je tekom let nenehno dopoljnjeval . Na konzervatorij je hodil poslušat predavanja Slavka Premrla . Dve leti je obiskoval predavanja Ivana Cankarja in Franceta Steleta .
Vedno se je gibal v krogu slovenskih kulturnikov . Osebno je poznal filozofa Webra , pisatelja Čufarja , Prežihovega Voranca , Brnčiča , Kerenčiča , Mateja Bora , Franceta Brenka , Gregorja Strnišo , Kogoja s področja likovne umetnosti pa Mušiča , Repića , Dolinarja , Jakopiča , Bulovčevo , Kralja ter druge .
France je bil dolga leta znan kot zadnji gost v kavarni union , kjer je skonjen nad časniki prebiral vse , kar so objavljali o kulturi . Bil je vedno z vsem na tekočem .

Ni komentarjev: